Cinder – Marissa Meyer

A forbidden romance.

A deadly plague.

Earth’s fate hinges on one girl . . .

CINDER, a gifted mechanic in New Beijing, is also a cyborg. She’s reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s sudden illness. But when her life becomes entwined with the handsome Prince Kai’s, she finds herself at the centre of a violent struggle between the desires of an evil queen – and a dangerous temptation.

Cinder is caught between duty and freedom, loyalty and betrayal. Now she must uncover secrets about her mysterious past in order to protect Earth’s future.

This is not the fairytale you remember. But it’s one you won’t forget.


390 pagina’s – gepubliceerd op 3 januari 2012 door Feiwel & Friends.


Boeken in deze serie

#1: Cinder #2: Scarlet
#3: Cress #4: Winter
#3.5: Fairest #4.5: Stars Above

Cinder speelt zich af in de stad New Beijing, nadat het oude Beijing verwoest is tijdens de zogezegde Vierde Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich dus enkele eeuwen later af in onze wereld, op Aarde. De technologie heeft ook niet stilgestaan, want mensen leven samen met robots en cyborgs.

Het verhaal is losjes gebaseerd op het sprookje van Assepoester (Cinderella) en draait rond het zestienjarige meisje Linh Cinder. Ze leeft samen met haar stiefmoeder en twee stiefzussen, die al haar loon afnemen om zelf in de luxe te kunnen baden terwijl Cinder er in lompen bij loopt.
Soms lijkt het alsof er te veel moeite wordt gedaan om het verhaal te doen lijken op het sprookje. Daardoor voelt het verhaal niet echt origineel en heel voorspelbaar. Er zijn wel verrassende elementen, maar in grote lijnen is het verhaal te gemakkelijk. Desondanks moet ik wel zeggen dat het boek vlot leest. Ik had het eerste boek na enkele uren al uitgelezen, omdat ik het boek niet meer kon weg leggen.

Ik was ook in eerste instantie heel blij dat er een Aziatische setting was, maar uiteindelijk gaat Meyer daar niet eens op in. We weten dat het zich in New Beijing afspeelt en dat er veel wolkenkrabbers zijn, maar er wordt weinig verteld over de indeling van de stad, de architectuur, en zo voort. Er worden titels achter namen geplakt, zoals ‘Linh-mei‘, maar het is me nog altijd een raadsel of Meyer deze titel verzonnen heeft of niet. Sommige voornamen van personages klinken dan weer heel Japans: Kaito, Ito, Sunto, … . Het lijkt een Chinese-Japanse mix, waar heel weinig info over gegeven wordt. Als je niet zo van andere culturen houdt, is dat natuurlijk een pluspunt, maar ik vond het heel jammer dat er zo weinig over Cinders omgeving beschreven wordt. Het heeft me eigenlijk ook heel lang geduurd vooraleer ik doorhad wat een cyborg is. Dat had misschien uitgelegd mogen worden. Of is dat misschien een taalbarrière? 😛

Spoilers

meer tonen


Cinder is zeker wel een leuk boek om te lezen. Het is een verhaal dat je als snel tussendoortje kan lezen zonder veel na te moeten denken. Het verhaal is makkelijk te volgen en vermakelijk, dus daarom krijgt het boek van mij wel nog vier sterren.


One Comments

  • Riani

    21 maart 2019

    great article

    Reply

Leave a Reply