Waarom rijdt Japan links?

In ongeveer 75% van de landen rijdt men aan de rechterkant van de weg met de auto. Wij zijn niet anders gewoon in Europa en kijken vreemd op naar landen zoals Groot-Brittannië, waar ze links rijden. Toch rijden Japanners ook langs ‘de verkeerde kant van de weg’.

Waarom?

Niet omdat ze dat hebben overgenomen van Groot-Brittannië. De reden is zelfs opmerkelijk logisch.Samurai in armor, 1860s. Hand-coloured photograph by Felice Beato.

Nog voor de auto’s waren uitgevonden, ging iedereen langs de linkerkant van de weg. Dit was zo omdat de meeste mensen rechtshandig waren. Bij de samurai hing de schede met zwaard aan de linkerkant van het lichaam. Zo kon het rechterhand snel het zwaard uit de schede trekken en een potentiële aanval afweren.

Daarnaast was het ook gemakkelijker om een paard te bestijgen vanaf de kant van de weg. Als ze dit langs links deden, zat hun zwaard niet in de weg. Zo konden ze veilig het paard bestijgen zonder in het verkeer iemand per ongeluk te slaan. Als je links vertrok, bleef je ook aan de linkerkant van de weg. Dat klinkt vrij logisch, niet?

Deze verklaring telt niet enkel voor Japan, maar ook voor meerdere landen waaronder onze eigen Nederlanden. Toen Napoleon aan de macht was, eiste hij dat elk land onder zijn bewind, rechts zou rijden. Europa had dus even goed links kunnen rijden.
Groot-Brittannië bleef links rijden en zo ook hun kolonies. Toch is Japan nooit een kolonie geweest van het Britse rijk. Wel hebben ze hulp gekregen van de Britten bij het aanleggen van treinsporen. Deels daardoor reden treinen en trams aan de linkerkant van de weg. Pas in 1924 werd deze ongeschreven regel opgenomen in het Japanse wetboek.

Na de Tweede Wereldoorlog, was het eiland Okinawa, gelegen in het zuiden van Japan, onder het bewind van de Verendigde Staten van Amerika. Ze werden geforceerd om rechts te rijden, maar nadat Japan weer de volledige controle had over Okinawa, reden ze al snel terug links.
En maar goed ook, want ik denk dat zoiets veel verwarring zou veroorzaken!

En zo zie je maar dat het links rijden nog niet zo onnuttig is als wij zouden denken. Vandaag de dag heeft dat natuurlijk niet zo veel nut meer. Maar de geschiedenis, laat blijken dat het logischer zou zijn moesten wij ook links rijden. Maar nee.
Japan deed niet moeilijk. Het was Napoleon die moeilijk moest doen!

Ook interessant: een blogpost van iemand die zijn rij-ervaringen in Okinawa opsomt: Little Okinawa


Leave a Reply