Verdoemd: Manga’s in België

Toen ik voor het eerst manga’s zag liggen in een plaatselijke boekhandel, was ik onder de indruk. Ik kende vaag het concept van manga en besloot om mij er aan te wagen. Het was immers maar 6 euro en half voor een redelijk dik boekje met enorm mooie illustraties. Bovendien was het in het Nederlands.

Enkele jaren geleden heb ik zelf een tijdje manga’s vertaald van het Engels naar het Nederlands. Dit heet ‘scanlation‘. Veel mensen wilden enthousiast meewerken, maar de lezers kwamen niet. Ook niet te vergeten dat op manga’s copyright rust.
Na enkele vertaalde volumes kwam het project dus al snel ten einde, maar het gaf wel een goed beeld over hoeveel werk het wel niet is om een manga in een andere taal heruit te geven. Originele tekst wissen, vertalen, nalezen, tekst invoegen, uploaden, … . Het is niet te onderschatten hoeveel mensen eraan meewerken en hoeveel tijd hier in wordt gestoken.
Ik wil nog altijd graag manga’s vertalen, maar pas wanneer mijn Japans goed genoeg is. Hopen dat ik ooit bij een officiële uitgeverij kan gaan werken.

Maar, zijn manga’s nog wel populair genoeg in België? Er zijn twee bekende Belgische uitgevers genaamd Glénat en Kana. Glénat richt zich vooral op klassiekers en brengt deze voornamelijk in het Frans uit. Kana focust zich op populaire, recentere manga en is volledig Nederlands. Kana heeft enkele populaire reeksen afgemaakt, maar de mindere bekende reeksen worden vaak stopgezet na enkele volumes wegens gebrek aan interesse van het publiek. Dat vind ik erg jammer. Onlangs merkte ik op dat de Nederlandse site niet meer bestaat.
Fnac verkoopt sinds enkele jaren Nederlandse manga’s van bovenstaande uitgevers. In het begin stonden de rekken nog goed gevuld, nu missen er zo veel volumes, dat je bij Fnac amper nog een hele reeks kunt kopen.
Laat staan, de heerlijke prijs van 6 euro en half, is niet meer. Manga’s kosten nu gemakkelijk tussen de 8 á 10 euro.

Er bestaan dus ook ‘scanlations‘, manga’s vertaald door fans. Ze zijn gratis te vinden op het internet en dus voor iedereen die Engels kan toegankelijk. Desondanks er copyright op manga rust en dit dus tegen de wet is, kan je bijna iedere manga vertaald online vinden. Dit zorgt natuurlijk voor minder potentiële kopers.

Waar kan je nog wel manga’s kopen?

 • Winkels
  Op deze site staat een mooie opsomming met adressen, maar let op; deze site is verouderd. De twee winkels in Leuven bestaan jammer genoeg niet meer.
 • Erasmushuis, Leuven
  In het Erasmushuis vind je in lokaal 07.17 een mangabib. Daar kan je Japanse en vertaalde manga lezen. Ik vermoed wel dat dit enkel voor KULeuven studenten is.
 • Tweedehands
  Op 2dehands.be kan je ook manga vinden voor een lage prijs. Ik heb er al twee (engelstalige) reeksen gekocht die in redelijk goede staat waren, voor een mooie prijs.
 • Beurzen
  Jaarlijkse beurzen zoals Facts, Made in Asia, … hebben meestal meerdere dealers die vertaalde manga verkopen.
 • Online
  Op het web kan je vertaalde manga bestellen bij sites zoals Archonia

Ik ben erg benieuwd naar de meningen over manga’s in België. Laat een comment achter! 🙂


Leave a Reply