Te regelen voor Japan

Het is de eerste keer dat ik alleen op reis ga. De andere keren waren altijd met school en binnen Europa. Het is de eerste keer dat ik zo lang ga vliegen en zo lang weg ga blijven in een land waar je niet met Euro’s kan betalen. Ik studeer dan wel Japanologie, maar het feit dat Japanners over het algemeen weinig Engels spreken, geeft een vreemd gevoel. Alsof je naar de andere kant van de wereld gaat. Oh right, dat is het ook.

Dit is mijn ervaring van wat er geregeld moet worden als je op reis gaat naar Japan. Het staat min of meer in volgorde van prioriteit.

 • Vliegtuigtickets: hoe sneller, hoe goedkoper. De vluchten per persoon liggen gemiddeld tussen de 600-1000 euro als je de goedkoopste opties neemt.
 • Verzekering: Dit zorgt ervoor dat je verzekerd bent in het buitenland als je ziek wordt, een ongeval krijgt en als er problemen zijn met je vlucht zoals bijvoorbeeld dat je jouw vlucht moet annuleren omwille van omstandigheden.
 • Paspoort: Je hebt geen visum nodig voor naar Japan te gaan, maar je hebt wel een internationaal paspoort nodig. Dit vraag je best twee weken op voorhand aan in jouw gemeentehuis. Het duurt gemiddeld 10 dagen om het te ontvangen.
 • Overnachting: Waar ga je slapen? Sommige hotels, ryokan, AirBnB’s, … verwachten een reservatie. Je betaald de kosten meestal al op voorhand. Er op tijd bij zijn geeft je de meeste (en beste?) keuze.
 • Geld inwisselen: Er is wat controversie over waar je dit het beste doet. Je kan je geld naar een andere valuta laten omwisselen in de bank, maar ook op de luchthaven.
 • Bankkaart/Kredietkaart: Wees er zeker van dat deze wereldwijd geactiveerd is.
 • Bagage: Hoeveel koffers en hoeveel kilo bagage mag je meenemen? Hoelang ga je? Aan de hand daarvan maak je best op voorhand een lijstje met wat zéker mee moet. Je kan eventueel plaats in je koffer houden voor je terugkeer als je weet dat je gaat shoppen of voor de vele souvenirs.
 • Reserveer voor attracties of musea op voorhand: Het is mij opgevallen dat je in Japan maar beter kan reserveren als je iets specifieks wilt gaan doen. Vele musea of zelfs onsen verwachten een reservatie, anders kan je er niet binnen en dat zou zonde zijn.
 • Fan locations: Als je van de vele dingen van Japan houdt zoals mij, dan moet je zeker op voorhand opzoeken waar je favoriete Lolita kledingwinkels, een maid café, een Ball-Jointed Doll winkel, … te vinden zijn. Japanse steden zijn zo groot dat je ze waarschijnlijk gemakkelijk misloopt als je er niet naar zoekt.
 • Reisgids en/of een taalboek: Zoals eerder vermeld kan je in Japan weinig communiceren als je geen Japans kan. Afhankelijk van waar je gaat, is de kans groot dat de mensen daar geen Engels kunnen. In de grote steden kan je geluk hebben, maar richting het platteland kan je maar beter een klein pocketwoordenboekje meenemen met standaardzinnen. Zelfs voor een Japans toilet kan het nog van pas komen, want op elk knopje duwen om te zien wat het doet, kan tot grappige situaties leiden. (bijvoorbeeld een waterstraal om je daar beneden af te spoelen). Eventueel de cultuur leren kan handig van pas komen om niet in gênante situaties terecht te komen. Zo wordt het sociaal niet aanvaard als je praat in de metro en wordt je neus snuiten in het openbaar als heel vies beschouwd. Je neus ophalen is beleefder.
 • Google Maps: Bezoek op voorhand de plekken die je gaat bezoeken ook eens op Google Maps. Ik ken nu al perfect de locatie waar we gaan overnachten en wat er allemaal in de buurt te vinden is. Zo ben ik goed voorbereid op wat er te doen valt en zal ik hopelijk iets minder snel verdwalen.
 • Omiyage: Als je ergens gaat logeren of je hebt Japanse vrienden die je gaat bezoeken, is het altijd geapprecieerd om een klein cadeautje uit je eigen land mee te nemen. In het geval van België is er geen beter kleinigheidje dan wat chocolade. Ik denk dat ik voor mijn homestay familie wat chocolade ga meenemen. In de hoop dat die de Japanse zomerse hitte overleefd…

Ik hoop dat ik niets vergeten ben! Please let me know if I did!

Hebben jullie nog tips voor mij?

23 days till departure


Leave a Reply