Opvallende dingen in Japan

Japan ligt aan de andere kant van de wereld voor ons en dat brengt natuurlijk heel wat culturele verschillen met zich mee. In deze blog wil ik je de opvallendste verschillen vertellen, degene die ik zelf ook voorhand ook nog niet kende.

Hou er rekening mee dat ik er maar 14 dagen geweest ben en enkel in Osaka en Nara, dus dit is misschien niet voor heel Japan representatief.

Chloorwater

Het kraantjeswater in Japan heeft een enorme chloorgeur en -smaak. Het is nog niet zo erg als in het zwembad, maar het is wel opvallend. Het smaakt er natuurlijk naar, maar zou desondanks nog altijd drinkbaar zijn.

Ik heb het een hele tijd gedronken en ik heb er geen last van gehad. En echt vies vond ik het niet smaken.

Gasvuren

Waar wij in het westen de keuze hebben tussen een gasvuur en een elektrisch vuur om op te koken, hebben Japanners een voorkeur voor gasvuren. Mijn eerste keer koken op gas: check!

Goten

Wij hebben ook goten naast onze wegen om het regenwater af te voeren, maar in Japan hebben ze echt groeven. Als je niet oplet, kan je daar gemakkelijk in vallen. Dat is gevaarlijk, want ze zijn heel diep. Er zwemmen veel insectjes in en dat is heel leuk om te zien. Ik heb zelfs een keer een paling zien zwemmen!

In juli was het echt heel warm ~ 30 °C (niet uitzonderlijk daar) en daardoor stonden vele goten droog.

Smalle straten

De straten daar zijn soms enorm smal. Ze net breed genoeg voor een auto en wetende dat daar geen (?) eenrichtingsstraten zijn, maakt het heel interessant. In Osaka heb je dat iets minder rond de grote brede hoofdwegen doorheen de stad, maar eens je je daarvan verwijderd, begint het doolhof van kleine straatjes. Onze verblijfslocatie vinden was niet zo simpel!

Het is ook opvallend hoe weinig verkeer er is in deze straatjes.

Parasols

Wanneer de zon hard schijnt in België, zou ik het zalig vinden om met een parasol rond te lopen, maar dan moet je er jammer genoeg de rare blikken ook wel bijnemen. Laat staan dat je echte stoffen parasols hier ook niet zo gemakkelijk kan kopen.

In Japan lopen er veel vrouwen rond met een parasol en dat ziet er heel mooi uit.

Daihatsu

Zelfs al woon je hier in een stad, dan heb je vaak nog geen Smart-auto. In Japan is Daihatsu een veelgezien automerk van kleine autootjes. Ze zien er een beetje vreemd en vierkant uit, omdat ze wel heel klein zijn.

Kleurrijke riooldeksels per stad

Ik wist dat er in Japan riooldeksels waren met tekeningen op, maar dat ik ze zo frequent zou tegenkomen, wist ik helemaal niet. En wat zijn ze mooi!

Slechte voetpaden

Ook heel interessant vond ik de staat van de voetpaden. In een land als Japan verwacht je dat alles piekfijn in orde is. In Osaka was dat wel vaak het geval, maar in het noorden van Nara waren er straten waar je moest opletten waar je stapte omdat er stoeptegels weg waren of er groeide onkruid doorheen. En als er al een voetpad was, want in die smalle straatjes is er vaak geen voetpad.

注意

Japan wordt voorgesteld als een veilig land, wat ik best wel geloof da er geweest te zijn, maar overal staan er bordjes dat je moet opletten voor dingen. Vaak zijn dat de kanji 注意 (opgelet!) bij een verkeersbord of -spiegel, maar je ziet ze echt op de gekste plaatsen. Je moet opletten voor automatische deuren, voor het opstapje, voor het spelende kinderen, maar ook bijvoorbeeld voor perverts, …

Ik kon er letterlijk een heel fotoalbum van maken:

Zijn er dingen over Japan die je niet wist of die je graag wilt delen? Let me know! 😉


Leave a Reply