Mijn eerste jaar Japanologie

Mijn eerste jaar aan de universiteit zit er op en is succesvol geslaagd. Jammer genoeg moet ik toegeven dat ik een zwaar jaar achter de rug heb.
Japanologie is een richting waarin verwacht wordt dat je 45 tot 50 uur per week studeert. Na een tijd begon dat zijn tol te eisen.

In het eerste semester kon ik goed mee omdat ik al voorkennis had. Zo moest ik de eerste drie weken geen hiragana meer instuderen zoals mijn medestudenten en kon ik me focussen op mijn nieuwe omgeving. Ik was nog nooit van huis weg geweest en alles zelfstandig doen was nieuw. Op zich viel dit mee, maar de eerste dagen was het toch wenen en aftellen om naar huis te mogen voor het weekend. Ik ben heel blij dat het leren van hiragana hier niet bovenop kwam, want dat zou veel te veel geweest zijn.
Mijn kotgenoten waren niet de fijnste mensen, want ik kon vaak niet meepraten over de talloze feestjes waarover ze spraken. Sommigen deden wel de moeite om sociaal te zijn, maar ik ben zelf niet de meest open persoon, dus ik kan wel begrijpen dat de communicatie wat stroef liep.

Mijn voorsprong in het Japans was ik na enkele weken al kwijt. Het tempo ligt enorm hoog en na één semester had ik al goed de basis van het Japans onder de knie. Mijn eerste examen was desondanks tegen gevallen omdat domme foutjes je veel punten kunnen kosten en ik was iets te zelfzeker van mezelf. De andere niet-taalvakken had ik toch ook wel onderschat.

In het tweede semester wilde ik beter doen, maar nu ik geen voorsprong meer had in Japans, werd het veel zwaarder met de combinatie van andere niet-taalvakken. Op het einde van het semester zag ik de examens niet goed komen door de hoeveelheid van de leerstof. Ik was echt al op zoek naar een andere richting, maar ik vond niets dat me zo hard interesseerde als Japanologie.

Uiteindelijk had ik drie herexamens voor drie niet-taalvakken. Voor de andere niet-taalvakken had ik redelijk hoge cijfers. Mijn Japans was iets minder goed, maar desalniettemin geslaagd.

Ik was enorm blij en ben vol motivatie aan het tweede jaar begonnen, waar dezelfde faalangst cirkel zich hoogstwaarschijnlijk zal herhalen. Maar nu ik het eerste jaar toch al gehaald heb, ga ik niet meer opgeven als ik een vak moet overdoen. Als een Japanoloog zal ik afstuderen!


Leave a Reply