Met de auto leren rijden: theorie-examen

Vorige zomer heb ik beslist dat het eindelijk tijd was om met de auto te leren rijden, op 22 jaar oud. In het middelbaar namen de meeste klasgenoten en vrienden deel aan de theorielessen op school waardoor ze hun voorlopig rijbewijs behaalden. Ik wilde dat niet doen omdat ik van plan was om op kot te gaan na mijn middelbare studies; ik wist dat ik er geen tijd voor ging hebben. Mijn vriendinnen verklaarden me zot, maar uiteindelijk was het wel de beste keuze die ik kon maken.

Vorige zomer wist ik dat ik minder les op de unief zou gaan hebben, dus het was de ideale moment om er eindelijk eens aan te beginnen. Begin juli ben ik beginnen studeren voor het theorie-examen en twee weken later ben ik het examen gaan afleggen.

Ik heb het theorieboek van Autorijden van A tot Z gekregen van mijn ouders en dat heb ik eerst volledig uitgelezen. Daarna heb ik op de site van bovenstaand boek wel honderden keren het proefexamen gemaakt. Dat heeft mij het meest van al geholpen, dus ik zou je aanraden daar eenmalig voor te betalen enkele dagen voor je het examen gaat afleggen.
Op den duur kende ik de vragen met het juiste antwoord vanbuiten, dus daar moest ik mee opletten dat ik het niet klakkeloos vanbuiten zou leren. Maar desondanks was dat echt een goede drill-oefening, die het echte examen goed benaderd.

 

De dag van het examen was ik lichtjes nerveus, maar ik had wel het gevoel dat ik de leerstof goed beheerste.
Tijdens het examen had ik last van enorme faalangst. De vragen waren natuurlijk andere vragen dan op het proefexamen en ik begon plots te twijfelen over alles. Ik heb alles naar mijn gevoel ingevuld en halverwege dacht ik: ‘dit komt niet goed’. Ik weet niet meer hoe lang ik effectief bezig ben geweest, maar het voelde oneindig lang aan. Na dertig vragen wilde ik stoppen, omdat ik het gevoel had dat ik aan het falen was. Als je 42 punten op 50 moet halen, zijn 8 fouten snel gemaakt natuurlijk.
Toen ik alle vragen beantwoord had verscheen er op mijn computerscherm dat ik geslaagd was. Ik heb dat zinnetje een paar keer moeten lezen vooraleer ik het besefte. Uiteindelijk heb ik zelfs 48 op 50 gehaald, iets waar ik heel trots op ben, maar mij ook heel hard voor schaam dat ik dan zó’n faalangst had.

Het waren twee domme foutjes: de ene over wie er voorrang heeft bij het ritsen en de andere over welke auto eerst mag afdraaien op een kruispunt. Antwoorden waarvoor ik mezelf een face-palm gegeven heb. 😛

 

Ik ben daarna mijn voorlopig rijbewijs bij de gemeente gaan aanvragen en in augustus mocht ik rijden!

Mijn praktijk-examen zou ik graag deze zomer nog halen.


Leave a Reply