Wat zijn Ball-jointed Dolls (BJD)?

Ball-jointed Dolls (BJD) zijn poppen gemaakt in Oost-Azië die kenmerkend zijn door hun beweegbare ledematen. Ze zijn gemaakt uit resin (kunsthars). BJD’s zijn goed poseerbaar en kunnen rechtstaan. Ze zijn vaak zo realistisch mogelijk.

Ze zijn aanpasbaar naar eigen smaak. Zo kunnen de pruik en de ogen makkelijk veranderd worden.

De grootte van een BJD kan van klein tot ± 105 cm gaan. De termen die eraan gegeven worden kunnen anders geïnterpreteerd worden. Voor de ene persoon vallen Yo-SD’s onder het begrip Tiny, voor de andere persoon is een Tiny kleiner dan een Yo-SD.

 • Tinies zijn kleiner dan ± 35 cm. Al wordt hier vaak naar dolls kleiner dan 20 cm verwezen.
 • Yo-SD zijn ± 26,5 cm groot. Vaak hebben ze een kinderlijk uiterlijk.
 • MSD (Mini Super Dollfie) zijn ± 42 cm.
 • SD (Super Dollfie) verwijst vaak naar dolls van ± 60 cm. Ze hebben meestal een volwassenen uiterlijk.
  • SD (Super Dollfie) is eigenlijk een merk van Volks en verwijst naar dolls met een grootte van ± 55 cm. Ze worden ook wel SD10 genoemd.
  • SD13 (Super Dollfie 13) zijn dolls van Volks met een voornamelijk volwassen lichaam. De vrouwelijke dolls zijn 57 cm en de mannelijke 60 cm.
 • Hounds zijn ± 70 cm

Hmm, waarom staat de naam Volks daar zo vaak bij? Volks is eigenlijk het eerste succesvolle bedrijf dat zich bezighield met het produceren van BJD’s. Zij hebben deze termen geintroduceert, waarna mensen deze zijn gaan gebruiken om de grootte van dolls aan te geven, ook al waren ze afkomstig van andere bedrijven. Het is voor de meeste bedrijven ook een norm om de grootte van een YO-SD, MSD of SD aan te houden.

Waarom zijn BJD’s zo duur?

Om een BJD te maken, moeten er verschillende stappen doorlopen worden:

...

 1. Een artiest ‘boetseert’ de doll. Alleen hier al kruipen talloze uren in.
 2. Er worden mallen gemaakt voor elk lichaamsdeel. Op de foto zie je uit hoeveel delen het bovenlichaam van een doll kan bestaan. Deze mallen verslijten en moeten dus na een aantal dolls opnieuw gemaakt worden.
 3. Eens de delen droog zijn en uit de mall kunnen, moet elk deel geschuurd (sanding) worden omdat er ‘seamlines’ zijn ontstaan door de mallen.
 4. De delen worden aan elkaar gehouden door een elastiek. Dit heet ‘stringen’
 5. Als de doll besteld is zonder face-up (gezichtsbeschildering), is deze nu klaar voor verzending. Anders moet een artiest de face-up met de hand doen.

Er komt dus veel precisiewerk bij te pas dat enkel door handenarbeid kan gedaan worden. Daarnaast is resin en het product (MSC) dat gebruikt wordt bij de face-up giftig. De uiteindelijke doll is niet giftig meer.

 

Wat kan je er mee?

Tja, dolls blijven dolls en gaan niet opeens leven. Voor mij bestaat de hobby uit het surfen op forums, kijken naar foto’s, leuke kledij en wigs kopen en foto’s nemen. Ze spelen ook allemaal een rol in één van mijn verhalen. Andere verzamelaars gaan naar conventies, doen aan roleplays, … .
De mogelijkheden zijn talloos. Je zal ervan schrikken hoeveel tijd je er alleen al in steekt om de perfecte doll te verkrijgen.

Het fijne is, geen enkele doll is dezelfde. Zelfs al heb je hetzelfde sculpt als iemand anders, toch kan je doll er helemaal anders uit zien. Hieronder zie je vier keer Fairyland LittleFee Chloe. Dit is dus een BJD afkomstig van dezelfde mal, maar met een andere eigenaar.

 

Nog enkele leuke en handige sites:

 • Den of Angels – Het grootste Engelstalige BJD forum. Altijd heel verhelderend om er even te vertoeven vooraleer je de eerste doll koopt. Je kan er al je vragen kwijt.
  Het forum is invite-only. Laat me iets weten via het contactformulier als je graag lid wilt worden.
 • Fashiondoll – Think Pink – Een BJD dealer gesitueerd in Nederland. Ze bestellen de doll voor jou, waarna jij hem bij je thuis geleverd krijgt zonder de douanekosten. Ze hebben een fysieke winkel, dus je kan je doll eventueel ook gaan ophalen of er even gaan shoppen voor een nieuwe outfit voor je doll. Deze winkel is ondertussen gesloten. 🙁
 • Lijst van bedrijven – Een Engelse lijst met bedrijven die dolls, kledij, shoenen, accessoires, … , verkopen.
 • BJD Confessions – Een Tumblr waarop allerlei meningen anoniem geplaatst worden over de hobby. Kritiek op de hobby lezen kan wel goed zijn, maar laat je niet misleiden door de soms negatieve sfeer. De hobby is zo leuk als je hem zelf maakt.

Als je nog vragen hebt, aarzel niet om ze te stellen!


Leave a Reply