World Cat Day

Mijn hele leven ben ik al omringt door katten. Eerst Dipsy, dan Pantoffel. De eerste kat ‘van mij’ was Shere Khan, daarna kwam Kanon, toen had Mushti een warme thuis nodig en ten slotte kwam Gizmo binnen gewandeld.

Ik wil je wel even waarschuwen voor je verder leest. Ik durf te zeggen dat ik onze katten altijd het best mogelijke leven heb gegeven, maar hun overlijden was niet altijd zo ideaal of fijn. We hebben ons best gedaan, maar soms beslist de wereld er anders over.

Dipsy heb ik nooit echt bewust gekend, daar was ik te klein voor. Pantoffel was de eerste kat die ik echt kende. Mijn zus kende iemand die net een nestje kittens had gekregen. Hij was een typische kater die alleen maar kwam als hij zin had in aandacht. Hij was ook de hele dag buiten en kwam thuis met verschillende dieren die hij gevangen had. Pantoffel heeft ook een auto-ongeval gehad en kwam op een dag zwaar mankend naar binnen gelopen. Gelukkig was het niets te ernstig, maar het is een herinnering die me bij blijft. In 2012 toen ik op sneeuwklasse was, is Pantoffel in onze straat onder een auto terecht gekomen.

Shere Khan

Omdat Pantoffel ‘van mijn zus was’, zou ik ook ‘mijn eigen’ kat. Online kwamen we uit op Shere Khan, een kitten die gevonden werd naast zijn doodgereden mama op straat. Hij was enorm schuw, maar op een of andere manier heb ik zijn hart gewonnen (en hij het mijne ♥). Wij waren echt de beste maatjes en ik mocht alles met hem doen, het vertrouwen was groot. Uiteindelijk is Shere Khan ziek geworden. Mijn ouders hebben veel moeite gedaan en ook veel betaald voor de dierenartskosten, waar ik hen enorm dankbaar voor ben. Ze hebben alles geprobeerd om mijn maatje te redden, maar uiteindelijk is Shere Khan gestorven bij de dierenarts op 5 december 2010.

Kanon

Om het verdriet te sussen hadden mijn ouders en ik besloten om een nieuwe kitten in huis te nemen. Nieuw leven laat je de pijn wat vergeten, en wat voor een leven! Kanon is de meest zotte kat die ik gekend heb. Kanon was een gevonden nestje, opgevangen door Anja van Kitten in Nood. Het is een aanrader om via zulke organisaties een kat te adopteren.

Door het ongeval van Pantoffel, is Kanon een binnenhuiskat gebleven. Iets dat eigenlijk onhoudbaar was, omdat het zo’n wilde kat was. Hij speelde vaak precies reis rond de wereld. Van de keukenkasten tot de stoelen en van de ene zetel naar de andere. Kanon werd geboren met kattenaids/leukemie. Dit wisten we niet, tot dat Kanon ziek werd in 2012. Uiteindelijk hebben we hem moeten laten inslapen op 30 september 2013…

MushtiOndertussen was Mushti ook even komen kijken. Mijn grootvader woonde in een wijk met allemaal serviceflats en één van zijn buren was net overleden. De dame had een bejaarde kat en omdat de kat al zo oud was, zou ze waarschijnlijk geen nieuwe thuis meer gevonden hebben. Ze was ook nog eens blind. Wij hebben haar toen in huis gehaald, maar omdat het niet klikte met Kanon, kreeg ze de hele bovenverdieping van ons huis voor haar alleen. Mushti was echt een hele lieve kat die enorm kon genieten van de aandacht. Desondanks ze blind was, kon ze haar weg al snel vinden zonder overal tegenaan te lopen. Gelukkig wist ze ook heel goed waar de trap was.

Uiteindelijk kreeg ze een hersenbloeding, waar ze nog eventjes goed doorgekomen is, maar na de tweede hersenbloeding hebben we ze laten inslapen op 21 december 2012. Mushti heeft nog een mooi leven gehad bij ons en een mooie ouderdom bereikt.

Gizmo

In september 2013, toen Kanon al heel ziek was, verscheen ineens Gizmo in onze tuin. Ze was heel mager, onverzorgd en kwam het eten van onze kippen stelen (brood!). Gizmo was al twee weken aan het rondzwerven in onze tuin toen we Kanon hebben laten gaan. Met de tegenslag die ‘mijn’ katten al hadden gehad, wilde ik geen nieuwe kat meer. Mijn vader heeft Gizmo in huis genomen als ‘zijn’ kat, maar al snel werd ik vriendjes met haar. Ze heeft veel zorg nodig, omdat ze waarschijnlijk een Pers is. Zo moet ze vaak gekamd worden, want anders krijgt ze lelijke klitten. Ook haar nagels moeten af en toe geknipt worden. Iets dat ze eigenlijk niet gewoon is, dus dat is niet altijd even makkelijk. Gizmo zal niet snel krabben, tenzij je haar echt pijn doet.

Minouche

Toen ik in 2012 mijn vriend leerde kennen, kwam er daar ook een kat bij kijken: Minouche. Het leek alsof ze lang boos was op mij, omdat ik haar vriendje had afgepakt, maar uiteindelijk werden we ook wel vriendinnen. Minouche was ook een hele lieve kat, maar iets terughoudender naar mij toe. Ik had elk weekend wel een kat om naar uit te kijken als ik thuis kwam van kot. Ik keek ernaar uit om zowel Minouche als Gizmo terug te zien. Minouche was ondertussen al bijna twintig jaar oud en is in 2017(?) heengegaan.

 

Toen mijn vriend en ik samen gingen wonen, was het dan ook de vraag, wat doen we met Gizmo? Papa’s kat? Nee hoor, pak jij ze maar mee! Dus Gizmo woont nu bij ons. En wat heb ik haar graag! ♥


Leave a Reply